5 Mayıs 2013 Pazar

Paragrafta Anlam

 Her türden düşünce, duygu, bilgi ve öneri belli bir bütünlük içinde anlatan, açıklayan düşünce birimine Paragraf denir. Sözcük,bir anlam;cümle,bir yargı; paragraf ise bir düşünce birimidir.Her paragraf, ana konuya bağlı olarak yazının bir yönünü ele alır,işler ya da aydınlatır..

  Büyük yazının bir bölümü olan bir paragrafta ana konunun dışına çıkılmaz.Paragraf, bir düşünce birimi olduğundan onun anlatım akışını konu bütünlüğünü bozacak cümle ya da cümleler onda yer alamaz.

1. Paragrafta Konu:
    Paragrafta ele alınan düşünce, olay ya da duruma konu denir.

Avrupa ülkeleri yüz yıl önce hayvan haklarını yasallarla koruma altına aldı.Avrupa ülkelerinde hiçbir hayvan sokakta bırakılamaz.Her yerde tabelaler vardır,''sokakta sahipsiz hayvan görürseniz şu telefon numarasına bildirin.'' diye. Kimsesiz hayvanlar barınaklarına alınır ve hayvanların bakımı üstelenir. Türkiye'ye gelince 20 yıldan beri benim hazırladığım hayvan hakları yasa tasarısı meclis de beklemektedir.Bu tasarı meclis'ten bir türlü geçemediği gibi taslakta bir takım rötujlar yapmıştır.

Rötuj: Belediye zabıta talimatnamesinde ''kuduz tehlikesi varsa hayvan öldürülebilir.''der. Bu şıkkı taslak'a ilave etmek demek, katliamın devam etmesi demektir..Parçada avrupa'da ve Türkiye'de hayvan haklarından, onlarla ilgili yasalardan söz edilmektedir.İşte ''bu parçada ne anlatılıyor? Bu parçanın konusu nedir?'' soruların cevebı da budur.Yani parçanın konusu avrupa'da ve türkiye'de hayvan hakları ile ilgili yasalardır..

2.Paragrafta Başlık:
    Yazının ne ile ilğili olduğunu belirten bir ya da birkaç sözcük isimlendirmelerine başlık denir.Başlık, konunun özetidir.

Hayat'da olupta romana girmeyen bir şey yoktur.Romana sınır biçilemez yeter ki gerçeklikten alınan unsurlar bütün bir iç zenginliğin beslediği hayal gücü ile yeni varlıklara dönüşsün.Hayatta ki varlıkları bile sürükleyecek, onları gölgede bırakacak bir gerçeklik olsun.Parçada herşey romana konu olabileceği, romanda konu sınırlandırması olmadığı anlatılmaktadır..Bu yüzden en uygun başlık romanın konusudur..

3.Ana Düşünce:
   Yazarın okuyucuya iletmek istediği mesaja ana düşünce denir.
   Kimi yazarlar ana düşünceyi şöyle açıklamıştır: Ana düşünce,açık denizde yol alan bir geminin yön belirleyen dümenidir..
   Bir yazıda bir çok düşünce yer alır.Bunların hepsi ana düşünceye bağlıdır.
   Ana düşünce; öne sürülen,savunulan,açıklanan,kanıtlanmaya çalışılan temel düşüncedir.
   Ana düşünce,parçanın bir cümlelik özeti durumundadır.Geliştirilmeye açıklanmaya uygunlukta ve yardımcı düşünceleri anlama kapsamına alabilecek niteliktedir.

Bir kişi ya da yapıt üzerindeki tartışmada,çogu zaman kendi düşüncelerimizi açıklarken karşımızdaki kişinin düşüncelerini kücümser,onu küçük düşürmeye çalışırız.Oysa bu, tartışma anlamına sığmayan bir tutumdur.Şu da bir gerçek: Günümüzde yalnızca kimilerinin gülünç olarak nitelendirdiği düşünceler degil, her karşıt düşünce alaya alınıyor.Bence kendisi gibi düşünmeyenlerin düşüncelerine saygı göstermemek, dogrudan dogruya düşünceye, sanata deger vermemektir.

Parçanın özellikle son cümlesi asıl anlatılmak isteneni özetlemiştir.''Bence kendisi gibi düşünmeyenlerin düşüncelerine saygı göstermemek,dogrudan dogruya düşünceye,sanata deger vermemektir'' o halde bizim gibi düşünmeyenlerde fikir ayrılıkları yaşayıp tartıştıgımız zamanlarda en çok dikkat etmemiz gereken şey saygılı olmaktı..

4.Yardımcı Düşünceler:   Ana düşünceyi acan, destekleyen, geliştiren düşüncelere yardımcı düşünceler denir.

Roman tekniğine bütünüyle hakim.Yapıtlarının her birinde farklı anlatım biçimlerini anımsatan bir havanın olması cevirmen olarak işimi güçleştirdi.Dilinin zenginliğini yansıtabilmek için,italyanca gibi zengin bir dilde bile güçlüklerle karşılaştım.Ama çeviri sırasında karşıma çıkan soruları gözetmeme yardım ettiğini,bana önerilerde bulunduğunu söyleyerek çevirmenlere ne kadar değer verdiğini de belirtmek isterim.

Parçadaki farklı anlatım biçimlerini anımsatan ifadesinden anlatım da çeşitliliği önemsememe önerilerde bulunduğunu sözünden çevirmenlere yol gösterme,roman tekniğine bütünüyle hakim değişimden romanı oluşturan ögeleri ustaca kullanma dilinin zenginliğini yansıtabilen sözünden dilin olanaklarından yararlanabilmenin sözü edilen sanatçının özellikleri olduğunu söyleyebiliriz..

Yardımcı düşünceler,ana düşünceye ters düşemez,onun anlam bütünlüğünü bozamaz..

0 yorum:

Yorum Gönder