11 Mayıs 2013 Cumartesi

Anlam Bütünlüğünü Bozan Cümle

Paragrafın düşünce birliğine ya da anlatım akışına uygun olmayan cümleye, düşüncenin akışını bozan cümle denir..

Paragraf büyük bir yazının küçük bir bölümü olduğu için kendi içeriğine uygun bütünlüğe sahiptir.Belli bir konuyu ya da düşünceyi işler.Parçayı oluşturan yargılardan herhangi biri, ele alınandan farklı bir konuyu işler ya da düşünceyi dile getirirse o paragrafın anlam ve anlatım akışını bozar.

(1) Hatıralar, üzerinden belli bir zaman geçtikten sonra yazılır. (2) Günlüklerse yaşanırken oluşturulur. (3) Kimi günlükler içe dönük bir nitelik taşır. (4) Hatıralarla günlükler arasındaki en önemli fark budur. (5) Bu bakımdan günlükler hatıralara göre daha inandırıcıdır..

Bu parçadaki 1,2,3,4,5 cümlelerde hatıralarla günlükler arasındaki farklar anlatılmaktadır.Öyleyse bu cümleler bir konu bütünlüğü içinde bir paragraf oluşturur.3. Cümle ise kimi günlüklerin içeriğinden söz etmektedir.Demek ki cümle anlatımının akışını bozmaktadır..

Önemli Not: Her paragraf bir düşüncenin çevresinde oluştuğuna göre anlatım akışını bozan cümleyi bulmak için şöyle bir yol izlenebilir..

 - Konu saptanır, konu dışında kalan cümle bulunur.
 - Ana düşünce bulunur, ona ters düşen yargı belirlenir.
 - Numaralanmış cümleler anlam bağlantıları ya da içerikleri yönünden eleştirilir, dışta kalan numaralanmış cümle tespit edilir..


0 yorum:

Yorum Gönder