11 Mayıs 2013 Cumartesi

Parçayı İki Paragrafa Ayırma

 Her paragrafın ayrı bir yapısı, okura ulaştırmak istediği bir mesajı, konusu vardır. Parça içinde her düşünce ayrı bir paragrafta yer almalıdır..

(1) Size belki garip görünebilir ama ben anı kitaplarını, o kitaplarda sözü edilen kişilerden soyutlayarak okudum. (2) Nedeni şu: O kişilerin kim olduğı önemli değildir. (3) Şöyle kahraman, böyle akıllı ya da muhteşem bir ahlaksız olsalar da belli bir zaman sonra akıllardan yavaş yavaş gideceklerdir. (4) Asıl önemli olan, anı yazarın o kişilerin adının karıştığı olaylara, o tarih kesitine nasıl yaklaştığıdır. (5) Anı kitapları genelde toplumun pek ufak bir kesimini konu edinir ama toplumun gelişiminde, büyümesinde, ilerlemesinde ya da gerilemesinde payı olan bir kesimini.. (6) Yani siyaset ve devlet adamlarını, iyi ya da kötü anlamda iz bırakmış askerleri, bürokratları,sanatçıları,yazarları,bilim dünyasının sivrilmiş kişilerini falan...

1,2,3 ve 4 cümlelerde yazar anı kitaplarını okurken, neden şahısları göz önüne almadığını söylemekte, 5. cümleden itibaren anıların içeriğinde ne tür insanların işlendiği anlatılmaktadır..

Önemli Not: Parçanın ikiye bölünmesiyle ilgili sorularda:
 - Anlatımın akışını değiştiren,
 - Farklı bir konuya geçen, cümleye dikkat etmek gerekir..

0 yorum:

Yorum Gönder