3 Mayıs 2013 Cuma

Düşünceyi Geliştirme Yolları

  Anlatılanı, öne sürüleni; aydınlatmak kanıtlamak ayrıntıları geliştirmek için başvurulan yöntemlere düşünceyi geliştirme yolları denir..

1.Tanımlama:
   Bir nesneyi,kavramı,duygu ve düşünceyi kendine özgü özellikleriyle kısaca tanıtmaya tanımlama denir..

İnsan beyninin dayanağıdır kitap.Önce kültür birikimimizin saklayıcı,sonra yaşanan kuşakların oluş halindeki düşünce,duyuş ve görüşlerinin yayılmasını sağlayan araçtır..

Bu parçada ''Kitap nedir?'' sorusunun kitaba özgü niteliklerle kısaca dile getirilmiştir..Demek ki ''tanım'' yapılmıştır...

2.Karşılaştırma:
  İki ya da daha çok nesneyi,kavramı,duygu ve düşünceyi; benzerliklerinden, karşıtlıklarından yararlanarak birbiriyle kıyaslamaya karşılaştırma denir..

Bir romanın, kitap olarak okumasıyla filminin izlenmesi arasında büyük farklar vardır..

Bu cümledeki ''romanın okunması'' ve ''filminin izlenmesi'' benzerliklerden yararlanarak karşılaştırılmıştır..

Püf Noktası: Karşılaştırmanın bulunduğu parçalarda çogunlukla ''ise,de,gibi,kadar,daha,en'' gibi sözcükler bulunur..

3.Örneklendirme (Örnekleme):
   Anlatılanı; açık anlaşılır duruma getirmek amacıyla açıklayıcı ögelerden yararlanmaya örneklendirme denir..

Andersen'i özgün kılan bir özellik, çevremizdeki sıradan nesneleri kişileştirip birer masal kişisine dönüştürmesidir.Kurşun asker, yıkımdan yıkıma sürüklenirken gözü pekliğinden ve iyimserliğinden bir şey yitirmez; tencere vurulur, çömlek ve masa konuşur.Bunun yanında Andersen bize,kişileri hiç de masalsı sayılmayacak, oldukça gerçekci masallar da anlatır:  

Eski ev kapıcının oğlu..

Bu parçanın ilk cümlesine, ikinci cümledeki ''Kurşun asker'' son cümledeki belirlemeye ise ''Eski ev'' ve ''Kapıcının oğlu'' kitapları örnek verilmiştir..

4.Tanık Gösterme (Alıntı Yapma):
   İleri sürülen herhangi bir görüşün desteklenmesi,karşı düşüncenin geçersiz kılınması amacıyla yapılmasına tanık gösterme denir..

Duymak, düşünmek, zengin bir hayal gücüne sahip olmak önemli bir şeydir.Sanatçı dünyayı başkalarından farklı gören insandır.Fakat duygularını özgün biçimde dile getirmeyene de sanatçı denmez.Çok parlak hayalleri olduğu halde şiir yazamadığından yakınan ressam arkadaşına Mallarme ''Dostum'' şiir hayallerle değil sözcüklerle yazılır. demiştir..

Bu parçada yazar, şiirle ilgili bir görüş ileri sürüyor.Bunu kanıtlamak için de ünlü bir şairin sözünü tanık gösteriyor.Alıntının dışında da tanıklar vardır: Bilimsel veriler,deney sonuçları,herkesin kabul edeceği gerçekler..

5.Benzetme:
   Anlatıma güzellik ve güç katmak için aralarında anlam ilgisi bulunann iki varlık ya da kavramdan zayıf olanın güçlü olanla ilişki kurularak anlatılmasına benzetme denir.

Toroslar Çukurova'yı at nalı biçiminde kuşatmış bir duvardır..

Bu cümlede ''Toroslar'',''bir duvara'' benzetilmiştir..

6.Sayısal Verilerden Yararlanma:
  Anlatılanların,araştırma sonuçlarıyla ortaya çıkan sayısal değerlerle desteklenmesine sayısal verilerden yararlanma denir..

Özellikle son yıllarda, zarar gören orman alanları hızla genişlemiştir.Örneğin 1982'de Almanya'daki ormanların     %8'i çevre kirliliğinden etkilenmişken bu oran 1984'te %50'ye yükselmiştir..

Bu parçada ormanlık alanların azalması sayısal verilerle dayanılarak açıklanmıştır.Genellikle istatistiki veriler kullanılır..

0 yorum:

Yorum Gönder